Bright Green "Autentico Versante"249 kr

ALLROUNDFÄRG

Autentico VERSANTE är en mycket tålig kritfärg (chalk paint) för både inom- och utomhusbruk. Det är en oslagbar "allroundfärg" som ökar snabbt i popularitet tack vare sin flexibilitet och de många olika användningsområdena. Versante är ett komplett system och behöver INTE förseglas för att bli slitstark och vattentålig. Versante klarar också genomblödning från t.e.x kvistar och gammal bets bättre än Vintage och Velvet (vi rekommenderar dock ändå att du provmålar först, den är inte lika effektiv som en renodlad primer avsedd för ändamålet). Versante finns som Matt med 5% glans och som Superior Eggshell med 15% glans.

Klicka här för produktbeskrivning

NÄR SKA DU ANVÄNDA VERSANTE?

Versante är det självklara valet till...

 • dig som vill ha en tåligare färg än Vintage till dina möbler
 • dig som vill slippa vaxa
 • trädgårdsmöbler och annat som ska stå utomhus
 • möbler som ska stå i tvättstugan, badrummet eller andra fuktiga utrymmen
 • väggar som måste tåla fukt och rengöring
 • ytor som utsättas för regelbunden rengöring och kraftigt slitage, t.ex bänkskivor, köksluckor trappor och golv.

EGENSKAPER

 • Versante finns som Matt (5% glans) och Superior Eggshell (15% glans)
 • Innehåller avancerat fuktskydd
 • Innehåller UV-filter och är färgbeständig även utomhus
 • Fäster på nästan alla underlag utan omfattande slipning och grundarbete (till och med på metall, järnsmide och PVC)
 • Hög täckförmåga
 • Mycket snabbtorkande
 • Behöver inte förseglas med möbelvax, sealer eller lack
 • Mycket slitstark och hållbar
 • Vattenbaserad, miljövänlig och så gott som luktfri
 • Godkänd enligt EU direktiv 2004/42 / CE och har mycket låg VOC-halt
 • EN71 certifierad och godkänd till barnmöbler och leksaker
 • Finns i Autenticos samtliga kulörer (ca 200 nyanser) och som 100 ml (Versante Matt), 500 ml, 1 liter och 2,5 liter.

GRUNDARBETE

Underlaget måste vara torrt, rent och helt fritt från fett. Versante Eggshell gynnas av lite mer noggrant förarbete (eller en primer). Se mer under respektive färgvariant nedan.

ÅTGÅNG

En liter räcker upp till 13m² (8-13m² ) beroende på underlagets profil (färg och porositet) samt vilken kulör du målar med.

APPLICERING

Färgen torkar normalt inom 30 minuter och är övermålningsbar inom 1-2 timmar, målar du utomhus kan det gå mycket snabbare beroende på väderlek (ha en blomspruta med vatten i beredskap eller spä ut färgen med lite vatten om du inte hinner med). Torrt inomhusklimat och belysning (bygglampor / spots) kan också förkorta torktiden avsevärt. Verktygen tvättas i vatten.

AUTENTICO VERSANTE MATT

Versante Matt har endast 5% glans och upplevs som helmatt. Fuktmembranet i Versante Matt bidrar till en aning mer glans i jämförelse med Autentico Vintage och Velvet som har 2% glans.

Versante har en otroligt god vidhäftnings-förmåga och fäster på nästan alla underlag utan omfattande grundarbete precis som Autentico Vintage (se grundarbete för Vintage).

Fläckar av smuts är lätta rengöra (Versante är så tålig att du utan problem kan skrubba med Scotch-Brite) men en matt yta drar till sig mer smuts än en blank. Eventuell fuktbeläggning på den matta ytan försvinner när den torkar och lämnar inga permanenta spår (se bild).

Det går att applicera vax på Versante Matt men ytan tar inte till sig vax på samma sätt som Vintage, det lägger sig mer ytligt. Ytan blir aningen mindre matt och sträv men det krävs lite mer arbete för att polera upp en ordentlig glans. Det är absolut INTE nödvändigt att vaxa, men många uppskattar känslan och att de smutsavvisande effekterna stärks. Andra vill skapa effekter med färgade vaxer.

Versante Matt är också en populär väggfärg till kök, hall, tvättstuga och till barnrum där man har större behov av att kunna rengöra väggarna.

AUTENTICO VERSANTE SUPERIOR EGGSHELL

Versante Superior Eggshell är utformad för att ge en extremt hållbar och elegant finish med överlägsen lyster. Versante har en glans på 15%, vilket gör den blankare än Versante Matt och de andra färgerna i Autenticos sortimentet.

Versante Eggshell är mer reptålig och fläckvisande än Versante Matt. Den är lättare att hålla ren än någon av de andra krit- och kalkfärgerna. Det utomordentliga fuktmembranet bidrar till ett ogenomträngligt skydd mot fukt, väder och vind.

Versante Eggshell gynnas av lite mer förarbete för bästa vidhäftning. För bra vidhäftning på blanka icke porösa underlag rekommenderar vi att du:

 • Slipar (ruggar upp) ytan med fint sandpapper.
 • Eventuellt grundmålar med någon av de matta kritfärgerna (eller en bra primer).
 • Målar tunna lager färg. Den skyddande filmen som bildas med Versante Eggshell torkar mycket snabbt och om lagret med färg under filmen är för tjockt finns risken att den inte härdar ordentligt och därmed fäster sämre.

När Versante Eggshell appliceras på rätt sätt är den extremt hållbar och slitstark!

BRA ATT VETA

Du kan lägga beställning i vår webbshop och hämta upp färgen i vår butik eller också levererar/skickar vi den till dig. Notera att du efter överenskommen tid och i mån av tid kan hämta upp beställd färg samtliga dagar i veckan. Autentico har ett väldigt brett sortiment vilket gör utbudet unikt. men av praktiska skäl så kan vi inte lagerhålla samtliga sorter, kulörer och volymer. Men vi beställer gärna hem vid nästa leverans och vi gör det utan extra avgift, så tveka inte utan kontakta oss om du önskar någon av de sorter, kulörer eller volymer som är "slut i lager" eller som inte finns med i vårt utbud. Vi tar även hem väggfärg på beställning...


Om du är osäker på vilken färgsort du ska välja till ditt projekt, Autentico VINTAGE eller Autentico VERSANTE! Kontakta oss för konsultation.


VINTAGE (2% glans)
En möbelfärg som ska förseglas med ett av Autenticos möbelvaxer (alternativt hårdvaxolja, sealer eller lack) för att bli stark, smuts- och vattenavvisande.

VERSANTE MATT (5% glans)
En slitstark allroundfärg för möbler, väggar och golv. Den är vattentålig och kan användas både inom- och utomhus och behöver inte förseglas.

VERSANTE EGGSHELL (15% glans)
En slitstark allroundfärg för möbler, väggar och golv. Den är vattentålig och kan användas både inom- och utomhus och behöver inte förseglas. Gynnas av lite mer noggrant grundarbete.

VELVET (2% glans)
En diffusionsöppen äkta kritfärg avsedd för målning av innerväggar och tak. Utseendet är helmatt och jämnt. Kan eventuellt förseglas med Autentico sealer.