Benlim/Pärllim89 kr


Detta är ett animaliskt lim som har använts till sammanfogning och färgframställning sedan 1800-talet. Benlim används nästintill oavkortat  vid professionell möbelrenovering. Men används även vid tillverkning av limfärg, väggspackel, kitt och går att använda för limning av tyg

Bra att veta:
Vitt snickerilim och syntetiska lim som du köper i handeln är möbelsnickarens mardröm. Detta eftersom en yta som limmats med dessa syntetiska lim är svåra att återlaga. Till möbler som du vill ska hålla länge bör du alltid använda animaliskt lim -typ benlim, pärllim, fisklim.


HUR DU ANVÄNDER BENLIM/PÄRLIM

För att tillreda lim gör så här
Lägg en passlig mängd lim i en liten rostfri skål. (Ofta räcker en tsk och ett rostfritt decilitermått passar utmärkt som kärl.) Häll kallt vatten över så att limpärlorna precis täcks. Låt limmet svälla i ett par timmar. Värm de svällda limpärlorna till högst 65 °C i vattenbad. Vi behov kan du förtunna limmet till passlig tjocklek med vatten. Limmets tjocklek skall vara sådant att det går att applicera med pensel.

Limning:
Ta det varma limmet och pensla omg. den yta som ska limmas (limmet blir geléaktig då den svalnar). Bred limmet på båda de ytor som ska limmas. Spänn därefter fast med limknekt/limtving. Låt den limmade ytan ligga i spänn över natten. Vid applicering - använd helst en pensel fri från järn, då järnet kan missfärga limmet. "Feta" träslag som Teak och Jakaranda kan vara svåra att limma.

Förvaring:
Efter blötläggning går inte animaliska lim att förvara en längre tid. Tillred därför endast behövlig mängd lim. Blötlagd lim kan förvaras några dagar i kylskåp.

Övrigt:
Animaliska lim lämpar sig t.ex. för renovering av möbler och tillverkning av instrument. Limningarna är sega och hållbara, men de kan senare öppnas genom att värma limningen. Utan tillsatsämnen tål inte limningarna fukt, och därför har t.ex. limningarna ofta släppt på möbler som lagrats i fuktiga omständigheter.  Men dessa möbler är förhållandevis enkla att återlimma eftersom en yta som är limmad med animaliskt lim går att återlimma. Benlim/pärllim kan även används även vid tillverkning av limfärg, väggspackel och kitt samt vid limning av bisband/möbelband